Uitloopren

Het mooiste aan een kippenhok is de uitloopren. Want dit is wat u het meeste zal zien van een kippenhok.

De grootte is bepalend of uw kippen er tevreden mee zijn of niet. En nu is de grootte meteen het probleem. Want wat is nu de correcte grootte van de uitloop?

Deze vraag is bepalend en daarvoor moeten we eerst een aantal andere vragen beantwoorden.

 1. Welk ras heb ik? Er zijn kleine en grote rassen die weinig scharrelen en daardoor minder oppervlakte nodig hebben. En er zijn echte scharrelaars die met gemak 4 m2 volledig kaal krijgen binnen een week. Er zijn ook kleine rassen die met 1 m2 per kip ruim voldoende hebben.
 2. Hoeveel kippen wil ik houden. Bent u van plan om het bij 3 te laten of denkt u er in de toekomst nog een paar bij te nemen wanneer de oudjes geen eieren meer leggen? Houdt hier alvast rekening mee.
 3. Wat vindt uzelf het prettigste om te zien? Een kale kippenren of moet er nog iets aan beplanting in blijven staan. Ook kan u de ren in twee verdelen zodat steeds 1 zijde rust krijgt om te herstellen.

Wij kunnen hier niet voor ALLE rassen de oplossing beschrijven dus beperken wij ons tot de kippen die wij aanbieden.

De eerste stelregel is: de ren kan niet groot genoeg zijn. Dus wanneer de mogelijkheid heeft om 6 m2 per kip aan te bieden en het is mooi inpasbaar in uw tuin zou ik het zeker niet laten.

De honkvastheid van de kip zorgt ervoor dat ze niet verder dan 50 meter van haar nachthok rondscharrelt. Dus heeft u een groot terrein kan het geen kwaad om ze nu en dan eens volledig los te laten. Een uurtje of 2 voor het slapen gaan zorgt er doorgaans voor dat ze allemaal netjes in hun nachthok terugkeren.

De Kipster is zodanig ontworpen dat dit voor doorgaans 5 kippen het minimale is wat ze nodig hebben. (absolute minimum is 1 m2/kip). U kunt zelf de kipster uitbreiden met een 2e unit of gewoonweg aan de kipster een grotere ren maken. U kunt bij mij komen kijken naar een eventuele oplossing die ik zelf bedacht heb. Wilt u een groene uitloopren houden, dan raden wij aan om tenminste 4 m2 per kip aan te houden als uitloop. Maar dit is nog steeds geen garantie dat de ren groen blijft. Scharrelen zit nu eenmaal in hun aard. Wel kunt u bijvoorbeeld planten afschermen  met draad zodat ze deze een tijd met rust laten. (bijvoorbeeld zonnebloemen en wanneer deze ongeveer 1 meter groot zijn mogen ze er tussen scharrelen.)

Houdt ongewenste gasten buiten de deur. Zorg ervoor dat dieren zoals de vos, marter, roofvogels etc geen toegang hebben en kunnen verkrijgen tot de ren. Wij kunnen u altijd tips geven voor uw persoonlijke situatie.

Daarnaast is het belangrijk dat bij een kleinere ren de kip wat te doen heeft. Dus het bij strooien van een klein handje gemengd graan kan een goed middel zijn tegen verveling. Ook een luzerne baaltje kan de verveling wegnemen. Of gooi er wat GFT afval in. Ook hier vermaken ze zich prima mee.

Houdt wel in de gaten dat hoe kleiner de oppervlakte hoe meer kans is tot onaangename geurtjes. Het ontstaan van geur kan de volgende redenen hebben

 • Teveel kippen of een te kleine uitloopren
 • Morsen van voer.
 • Teveel oud GFT of dergelijke materialen
 • Grond te vochtig of niet meer vocht doorlatend
 • Toplaag verzadigd met voedingsstoffen

Oplossingen kunnen zijn:

 • Grotere ren of minder kippen houden
 • Voerbak met antimors rand en deze ophangen zodat gemorst voer ook opgepikt kan worden.
 • Verwijder overbodig GFT afval of ander biomassa
 • Toplaag omspitten voor betere doorlatendheid en misschien mengen met boomsnippers voor betere doorlatendheid.
 • Toplaag wegnemen en vervangen door nieuw zand. (is aan te raden bij kleine uitlooprennen. (minder dan 1,5 m2 per kip). In elk geval 1 maal per jaar.

Geef een reactie