Nachthok kippen

Het nachthok verdient even uw aandacht. Dit vooral omdat u dit meestal maar 1 keer aanschaft waarna u het vele jaren zal blijven gebruiken. Deze informatie betreft de gemiddelde kip die wij aanbieden.

  • Allereerst de grote ervan. De gemiddelde kip (1300 – 1400 gram) heeft genoeg met 0,15 m2 nachthok. Stelregel die wij hanteren is 6 kippen per m2 nachthok. Aangezien een kip een echt groepsdier is adviseren wij minimaal 3 kippen te nemen. De kipster is zodanig ontworpen dat het nachthok 1 m2 is.
  • De zitstok moet de juiste grootte hebben zodat de kip ontspannen kan zitten. Te dunne zitstokken kunnen zorgen voor poot en spierproblemen. Een ideale grootte is een 5×4 balkje op de brede kant met afgeronde hoeken.
  • De lengte van de zitstok bedraagt 6 kippen per meter. Wilt u meer dan 5 kippen houden, bij voorkeur  2 zitstokken op verschillende hoogte. Hierdoor houdt u meer rust in de rangorde en dus meer rust in het nachthok.
  • De hoogte van de zitstok ongeveer 30 cm van de grond zodat kippen er goed onderdoor kunnen en gemakkelijk erop kunnen springen.
  • Hang bij voorkeur de zitstokken op. Bloedluizen krijgen zodoende minder kans om zich ergens te verschuilen en de kippen ’s nachts te storen.
  • Ventilatie opening is gewenst maar ZEKER GEEN TOCHT. Kippen houden niet van tocht. Worden hierdoor onrustig en zelf ziek. Zorg dat u de ventilatie opening aan 1 zijde houdt. Geen openingen aan meerdere zijden van het hok aub. Houdt deze openingen aan de zuid/zuidwest zijde wanneer mogelijk.
  • SLUIT UW NACHTHOK NADAT DE KIPPEN OP STOK ZIJN. Een schuif die de opening afsluit is voldoende. Hiermee voorkomt u ongewenste bezoekers en onrust in het nachthok. Wanneer er ongewenst bezoek in het nachthok is geweest kunnen er kippen zijn die niet meer terug willen doordat het vertrouwen in een veilige omgeving (nachthok) weg is. Om niet elke avond en morgen op te hoeven kunt u die automatiseren met de automatische kippenhok opener.

Geef een reactie