Legnest

Het legnest is de plaats waar de kip haar topsport uitoefent. Een ei leggen kost veel energie en dan is een goed uitgerust legnest een mooie plaats waar u de eitjes vindt.

Allereerst de afmetingen van het legnest. Wetende dat een kip tijdens het ei leggen gaat staan is het belangrijk dat het nest hoog genoeg is. Dus neem de maat van uw kippen als ze staan en hun kop oprichten.

Daarnaast gaat een kip een beetje met de vleugels gespreid staan dus een nest moet ook breed genoeg zijn. Veelal is een legnest van (L)30*(B)40*(H)+40cm voldoende voor een gemiddelde kip.

Tussenschotjes zorgen ervoor dat de kip zich veilig voelt en de achterwand geeft haar het vertrouwen dat niets haar van achter kan benaderen.

Ook moet het legnest enige ventilatie hebben omdat een kip het erg warm krijgt bij het ei leggen. Houdt de ventilatie openingen klein zodat er geen muizen of ander ongedierte erdoor kan. Een dozijn gaatjes van 6 mm zijn genoeg.

Strooi het in met zacht materiaal. Zaagsel, hooi etc zijn geschikt en de eieren breken niet. Zorg er wel voor dat het strooisel droog en schoon is om vuile eieren en besmettingen te voorkomen.

Geef een reactie