Gedrag van kippen – Stofbaden

Kippen en stofbaden. Bij iedereen wel bekend dat ze bij elkaar horen. Maar wat is nu eigenlijk een stofbad? Waarom doen kippen dit en hoe kunnen wij onze kippen de juiste stofbaden aanbieden?

Eenvoudig gezegd: Een stofbad voor een kip is als een lekker bad/douche voor de mens. Met een stofbad onderhoud de kip haar verenkleed en ‘wast’ ze haar huid. Een goed stofbad zorgt voor de verwijdering van ongewenste parasieten.

Wat is nu een geschikt stofbad? Deze moet droog zijn, de zand moet los zijn. De kip moet het zand zoals ‘water’ over zich heen kunnen gooien zodat het goed tussen de veren kan komen. Wanneer u geen mogelijkheid heeft voor een natuurlijk stofbad (uw kooi staat op een dakterras bijvoorbeeld) dan volstaat een stofbad-bak van 0,5 m2 met lekker los zand. Ververs deze zand elke maand voor zekerheid van een goed stofbad.

Wanneer u toch last krijgt van parasieten kunt u als ondersteuning het zand in het stofbad aanvullen met extra fijn zand wat de parasieten sneller van de huid afschuurt.

 

 

Geef een reactie