Gedrag van kippen – Leven in een groep

Een kip is een echt groepsdier. Ze herkent ongeveer 80 soortgenoten en weet snel wie de dominantere kippen zijn. Nu zult u niet direct 80 kippen in uw tuin willen maar dit gegeven is wel belangrijk omtrent het gedrag van kippen en hoe met een zeer kleine groep kippen toch zoveel mogelijk in hun behoefte voorzien kan worden.

Zwaardere hennen (en hanen) met een grotere kam hebben doorgaans een hogere rang. Zwakke dieren trekken zich zoveel mogelijk terug en kwijnen meestal daar langzaam weg wanneer deze niet beter worden. Medische hulp is dan sterk aan te raden. Door het creëren van meer schuilplekjes versterkt u dit gedrag van kippen alleen maar en worden de problemen groter.

Zorg bij het houden van kleine groepen kippen voor een variatie in soorten. Door hun specifieke gedragseigenschappen kan ook een kleine groep zeer goed functioneren en het juiste gedrag vertonen.

Wij van kip als huisdier Weert adviseren om minimaal 3 kippen te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld de boeren bruin, boeren grijs en de koekoekskip zeer goed combineren. Wilt u uw aandeel dagelijkse eieren verhogen neem dat bijvoorbeeld nog een boeren witSussex en of boeren zwart erbij.

Heeft u meer de voorkeur voor de wat specialere look dat zoudt u bijvoorbeeld een Sussex met Boeren grijs en Boeren zwart kunnen combineren.

Geef een reactie